Noc kostelů 2020 v Lysicích

12.06.2020 20:00
Noc kostelů v České republice se konala 12. června vzhledem k pandemii koronaviru za zvláštních hygienických opatření. Proto televize NOE přiblížila zájemcům o Noc kostelů čtyřhodinový přenos z jednotlivých diecézí.
 
Přes tato omezení se v některých farnostech program Noci kostelů podařilo uskutečnit. Lysická farnost pojala Noc kostelů originálním způsobem. Zpřístupnila kapli Povýšení svatého Kříže s hrobkou rodiny Dubských a hrobku hraběnky Karolíny Nimptschové na hřbitově.
 
 
K této příležitosti byl proveden úklid, úprava a výzdoba prostor. Při Noci kostelů si návštěvníci mohli prohlédnout mimo unikátní prostory i rodokmen a fotografie členů rodu Dubských. Vydán byl také přehledný letáček o lysických hrobkách. 
 
Poděkování za zdařilost akce patří dobrovolníkům na úklid i provázení. Za obdivuhodné vazby děkujeme floristkám z kostela a za zapůjčení palem Státnímu zámku v Lysicích.
 
Celý objekt kaple s hrobkou si zaslouží naši pozornost. Tento prostor oplývá nevšední atmosférou a geniem loci. Účast 240 návštěvníků za necelé tři hodiny otevření pro veřejnost to potvrzuje. Jistě by bylo hezké kapli více využívat a popřemýšlet o péči o tento objekt.
 
 
To, co dělá z farnosti společenství, jsou zkušenosti a čas, které spolu prožijeme a vzájemně si věnujeme. I dětem je třeba ukázat, že věci se neudělají samy a že scházet se i jindy než při mši svaté je dobré a ku prospěchu ve všech směrech. Rádi bychom vás proto, milé sestry a milí bratři, při budoucích akcích pozvali k aktivní účasti a podpoře ostatních, i kdyby to mělo být jen na chvilku. Vždy potěší, když je vidět zájem a když se tíha povinností může rozložit mezi více dobrovolníků.
 
Bohu díky.
 
Kateřina Tejkalová